Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

23ο Λύκειο - Η γιορτή για την 25η Μαρτίου.

25η  Μαρτίου: από τη γιορτή μας

Το σχολείο μας φέτος αφιέρωσε τη γιορτή του για την εθνική επέτειο στα Απομνημονεύματα των αγωνιστών της Επανάστασης. Με την καθοδήγηση του φιλολόγου Βασίλη Αραμπατζόγλου τα παιδιά διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη (Τερτσέτης), του Μακρυγιάννη και του Κασομούλη και φώτισαν δυνατές στιγμές του Αγώνα: στιγμές ανθρώπινες και συγκινητικές αλλά και  ηρωικές και σκληρές.
Ενδεικτικά δύο μικρά αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη: στο πρώτο μαθαίνουμε για τη φιλία ανάμεσα στον Γέρο του Μοριά και τον Τούρκο Αλή Φαρμάκη. Μια δυνατή φιλία που εμπνέει και διδάσκει στάση ζωής. Διαβάζει όμορφα η Ηλιάνα.


Όταν η βαυαρική αντιβασιλεία θέλησε για πολιτικούς λόγους να καταδικάσει σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη, ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης ήταν οι δικαστές που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη του. Ο πρώτος μάλιστα τον έπεισε να αφηγηθεί, να του υπαγορεύσει τα Απομνημονεύματά του: ένα κειμήλιο λόγου με γλώσσα απλή και παραστατική, με τη θέρμη του ανθρώπου που δεν είναι απλός αυτόπτης των γεγονότων που ιστορεί αλλά πρωταγωνιστής.


Συγχαρητήρια σε όλους! Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου