Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

εικόνες των Χριστουγέννων

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ανήκε στις παραδόσεις της Γερμανίας πολύ πριν υιοθετηθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα.  Ο Franz Kruger, Γερμανός ζωγράφος του 19ου αιώνα, απεικόνισε την επιλογή του δέντρου: το μικρό αγόρι έχει βγει με τον πατέρα του στο δάσος, για να διαλέξουν το δέντρο τους. Ο πατέρας κρατάει το έλατο που μόλις έκοψε, ενώ ο μικρός έχει στο χέρι το έλκηθρο με το οποίο θα το μεταφέρουν στο σπίτι.  

Διαλέγοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο, Franz Kruger (1797 - 1857)

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανήκουν επίσης στην παράδοση της βόρειας Ευρώπης: παραμυθένια στολίδια για το δέντρο, χειροποίητα αντικείμενα από όλων των ειδών τα υλικά, αντικείμενα τέχνης, ρούχα, κοσμήματα και βέβαια wurst (λουκάνικα) και Glühwein (είδος κρασιού που πίνεται καυτό). 
Η υδατογραφία του Franz Skarbina αποδίδει με εξαιρετική λεπτομέρεια το πλήθος των επισκεπτών μιας Weihnachtsmarkt στο κρύο, χειμωνιάτικο Βερολίνο.

Franz Skarbina, Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, 1892

Στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο, Marcel Rieder, 1898


adeste fideles

Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι ο συνθέτης του οποίου, μολονότι έχουν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις για την ταυτότητά του, μας είναι άγνωστος. Το τραγούδι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, στο παλαιότερο χειρόγραφο όμως το κείμενο είναι γραμμένο στα λατινικά.

Δοκιμάστε λοιπόν να μεταφράσετε το πρώτο τετράστιχο, που αποτελεί και το αυθεντικό κείμενο του 13ου(;)αι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου