Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

η πορεία των αντίπαλων στόλων προς τον Ελλήσποντο

Το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στην Α΄λυκείου πρέπει από φέτος να διδάσκεται σαν μάθημα κατεύθυνσης, μιας και θα εξετάζεται σε πανελλαδικές εξετάσεις. Και μάλιστα η ύλη είναι περισσότερη και από της Γ΄λυκείου. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η ύλη αυτή -με τρόπο όχι διεκπεραιωτικό- σε οποιοδήποτε σχολείο, και βέβαια στο δικό μας, όπου  η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν έχει μητρική γλώσσα την ελληνική. Στην Α΄λυκείου ζητάμε αρχαία ελληνικά από παιδιά που έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο μόνο τις τρείς τάξεις του γυμνασίου, κι έχουμε αρκετά από αυτά, και μάλιστα σε επίπεδο πανελλαδικών. Όσο θετικός άνθρωπος να είναι κανείς, βλέπει πως αυτή είναι μια πρόκληση με την οποία δύσκολα μπορεί να αναμετρηθεί.
Αποφάσισα να αφήσω κατά μέρος τις εξετάσεις. Στην τάξη μου, ο κύριος στόχος της διδασκαλίας είναι να καταλαβαίνουν τα παιδιά το κείμενο, ώστε να μπορούν να το αναδιηγηθούν, και όχι μόνο να το μεταφράζουν. 
Έτσι οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και η καθεμιά ανέλαβε έναν ρόλο. Η πρώτη ομάδα υποδύεται έναν Αθηναίο ναύτη και διηγείται τα γεγονότα όπως τα ζει αυτός, η δεύτερη ομάδα υποδύεται έναν Σπαρτιάτη και παρουσιάζει τα ίδια γεγονότα, όπως τα βιώνει ο Σπαρτιάτης, η τρίτη ομάδα είναι ο Λύσανδρος, η τέταρτη ο Αλκιβιάδης. Υπάρχει και μία πέμπτη ομάδα, η δημοσιογραφική, που παρουσιάζει τα γεγονότα από τη δική της, ουδέτερη πλευρά.
Σήμερα μιλάει ο Αθηναίος στρατιώτης για τα γεγονότα των παραγράφων 2. 1. 16-22. Την ομάδα  αποτελούν 4 κορίτσια: η Αλεξάνδρα, η Άννα, η Ανδριάνα και η Αλεξάνδρα.
"Ξεκινήσαμε με τα πλοία από τη Σάμο και λεηλατώντας τη χώρα του Βασιλιά κάναμε επιθέσεις εναντίον της Χίου και της Εφέσου. Για να ενισχύσουμε το στρατό μας για τη ναυμαχία, εκλέξαμε επιπλέον στρατηγούς, κοντά σ' αυτούς που είχαμε, τον Μένανδρο, τον Τυδέα και τον Κηφισόδοτο. Μάθαμε ότι ο Λύσανδρος έφυγε από τη Ρόδο και πλέοντας παράλληλα με την Ιωνία κατευθύνεται προς τον Ελλήσποντο. Καταλάβαμε ότι πάει για να εμποδίσει την έξοδο των πλοίων μας. Ανοιχτήκαμε στη θάλασσα από τη Χίο, μέσα από το πέλαγος, αφού η Ασία ήταν εχθρική μαζί μας. 
Ο Λύσανδρος όμως δεν έμεινε μόνο εκεί, αποφάσισε να φύγει από την Άβυδο και να πάει με τα πλοία στην Λάμψακο, η οποία ήταν σύμμαχός μας, αλλά δεν πήγαν μόνοι τους, πήραν και Αβυδηνούς και άλλους μαζί τους. 
Αμέσως πλεύσαμε από κοντά με 180 πλοία μέχρι τον Ελαιούντα της Χερσονήσου. Εκεί, ενώ τρώγαμε μας ήρθε η είδηση ότι η Λάμψακος κατακτήθηκε και χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να έχουμε τελειώσει το φαγητό μας ανοιχτήκαμε για τη Σηστό. Εκεί επιτέλους φάγαμε κανονικά και αμέσως πλεύσαμε για τους Αιγός ποταμούς που βρισκόταν απέναντι από τη Λάμψακο, για να φοβηθούν οι Σπαρτιάτες ότι επρόκειτο για ναυμαχία. Την επόμενη μέρα με την ανατολή του ήλιου παραταχτήκαμε απέναντί τους."
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου