Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Καλά Χριστούγεννα


Αν αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο εικόνες για τα Χριστούγεννα, θα διαπιστώσει ότι οι απεικονίσεις των αγγέλων είναι από τα αγαπημένα μοτίβα της γιορτής αυτής.

Στην δεκαετία του '60 λίγα όμορφα αντικείμενα, σε σχέση βέβαια με την σημερινή εποχή, υπήρχαν για τα παιδιά. Να σκεφτεί κανείς ότι στα κάλαντα μάς έδιναν ξερά σύκα, χαρούπια, μανταρίνια και τέτοια. Τα νομίσματα ήταν σπάνια στο καλαθάκι μας και εξαργυρώνονταν άμεσα στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, δίπλα στο εστιατόριο"το χρυσό παγώνι" στην Πρίγκιπος Νικολάου.
Τι αγοράζαμε με τόση λαχτάρα και ανυπομονησία; Σκαλιστά! Έτσι λέγαμε τις τυπωμένες ζωγραφιές με διάφορα  χριστουγεννιάτικα (αλλά όχι μόνο) θέματα. Υπέροχες εικόνες που καμία σχέση με την καθημερινή μας πραγματικότητα δεν είχαν και που γιαυτό δημιουργούσαν ένα ολόκληρο σύμπαν ομορφιάς και ήδη νοσταλγίας.
  Προσπαθούσαμε να μεγαλώσουμε τη συλλογή μας και με καμάρι τις δείχναμε στις φίλες μας, καθώς βέβαια συναγωνιζόμασταν η μια την άλλη.  Τα πανέμορφα ροδαλά αγγελούδια ήταν στην πρώτη γραμμή. Τα αγοράζαμε (ευτυχώς ήταν φθηνά) ενωμένα μεταξύ τους και ποτέ ποτέ δεν τα κόβαμε. Η συλλογή είχε αξία μόνο όταν οι σελίδα ήταν ακέραιη. Αυτή ήταν η μορφή τους:
Νομίζω αυτή ήταν πιο συνηθισμένη, την είχαμε όλα τα κορίτσια:

 Αργότερα, στο γυμνάσιο,  όταν κατάλαβα τη σημασία της λέξης άγγελος, χάρηκα που τα αγγελούδια της συλλογής μου ελάχιστη σχέση είχαν με τον Άγγελο στην Αντιγόνη και στον Οιδίποδα Τύραννο. Και χαίρομαι, κάθε φορά που τη χαζεύω,  που οι εικονογράφοι των σκαλιστών απέδωσαν τις μορφές τους με την συγκεκριμένη αισθητική αντίληψη, και έκαναν τα αγγελούδια να μοιάζουν με παιδάκια


Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Βικιπαίδεια (κλικ εδώ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Η έννοια άγγελος μπορεί να σημαίνει:
  1. Γενικά, αυτός που φέρνει ειδήσεις
  2. Τα αόρατα όντα που διαβιβάζουν ειδήσεις ή λειτουργικά πνεύματα
Ο άγγελος (από το ρ. αγγέλλω) στην αρχαία Ελλάδα έχει το σημαντικό καθήκον να μεταφέρει μια είδηση. Πώς λέγεται αλήθεια στα λατινικά; Στα αγγλικά; Στα ισπανικά; στα ιταλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά; Κάντε μια σύντομη αναζήτηση με ένα κλικ στη διεύθυνση: μετάφραση Google
 Αφού καταγράψετε τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας, να εξετάσετε  την ετυμολογική προέλευση της λέξης. Τι έχει, ωστόσο, αλλάξει στην σημασία της;
Εύχομαι σε όλους και όλες καλά Χριστούγεννα και σας αφιερώνω ένα ανάλογης νοσταλγικής διάθεσης τραγούδι

3 σχόλια:

  1. Αναστασία, εύχομαι από καρδιάς Χαρούμενα Χριστούγεννα. Ο νέος χρόνος να φέρει όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Με υγεία και ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΤΑ!
    Σε φιλώ
    Άννα Αγγελοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά, Αννούλα, σ' ευχαριστώ πολύ για τις θερμές ευχές! Να είσαι γερή, γεμάτη αγάπη και να συνεχίσεις το όμορφο δημιουργικό σου έργο που συγκινεί και εμπνέει!
    Φιλιά
    Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=hGNQY7R4nBE
    καλά Χριστούγεννα 2015!

    ΑπάντησηΔιαγραφή