Σάββατο 16 Μαΐου 2015

το σχολείο των ονείρων μας...

Αρχίζουν από Δευτέρα οι εξετάσεις, Πανελλήνιες και ενδοσχολικές, ολοκληρώνεται μια ακόμη σχολική χρονιά. Όσο για την επόμενη πολλές συζητήσεις, διαφωνίες,  συγκρούσεις, Παιδεία 2015, Πρότυπα ή μη Πειραματικά, Τράπεζα Θεμάτων και όπου λαλούν πολλοί κοκόροι.... Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις επιμένουν στην επιφάνεια του θέματος: στα ονόματα, στον τρόπο προαγωγής και εισαγωγής στα ΑΕΙ, στις εξετάσεις. Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που παρέχουμε στο ελληνικό σχολείο, προσανατολισμένο σταθερά επί πολλές δεκαετίες στο εξετασιοκεντρικό και  βαθμοθηρικό σύστημα, δεν λέει να αλλάξει. Και αν είναι εντελώς διαφορετικός ο κόσμος σήμερα και διαφορετικές οι ανάγκες, τότε βάζουμε τις ΤΠΕ και ιδού ανταποκριθήκαμε!
  Λοιπόν θα διδάξουμε και την επόμενη σχολική χρονιά όσα είναι χρήσιμα για τις εξετάσεις, τα παιδιά μας θα αποστηθίσουν με βάση τις υποδείξεις των φροντιστών τους, η διεύθυνση θα μας πιέζει για την κάλυψη της ύλης και εμείς θα τρέχουμε σε επιμορφώσεις των τριών ωρών να πάρουμε την βεβαίωση, διότι οι καιροί πονηροί και η αξιολόγηση σε κάτι τέτοια θα βασιστεί.
 Και όμως, το σχολείο των ονείρων μας μπορεί να υπάρξει, το αποδεικνύουν οι εξαιρετικές προσπάθειες των συναδέλφων της Πρωτοβάθμιας. Ιδού η σύνδεση με την πραγματική ζωή που επιχείρησαν οι μαθητές της Α' Τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου με το δάσκαλό τους, ένα παράδειγμα που ζηλέψαμε πολύ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου